Igaz, csak 2019-ben és akkor is csak öt, esetleg nyolc hónapra, de már maga a hír  megindította az emberi fantáziát, hogy ez hogyan  lehetséges.

 Így néz ki a Niagara vízesés .....nappal.  Éjszaka már ma sem folyik le rajta ennyi víz, csak kb. a fele. A folyó vízhozama 5700 köbméter másodpercenként, de ebből nappal is csak 2800 köbmétert eresztenek le a vízesésen, a többi egy erőművet hajt meg. A 2800 köbmétert éjszakára egy gombnyomással 1416 köbméterre csökkentik. Nappal tehát kifejezetten a turisták kedvéért nyitják meg a csapokat.

  A vízeséseket már a 19 sz. közepe óta elkerülhetővé teszi a két tavat összekötő Welland csatorna. Mindez azért érdekes, mert látható, hogy a kiszárítás feltétele már régen adott.

Az erőmű

 1969 - ben a Niagarát egyszer már kiszárították, akkor a köveket ,sziklákat vizsgálták és stabilizálták. Erre azért volt szükség, mert az irtózatos mennyiségű víz egyre gyorsabban erodálta a vízesést .

 1969-ben tehát ezt szerették volna megállítani és ez sikerült is. Így néz ki a két állapot egyetlen képen:

  Az 1969-es kiszárításkor a munkák elvégzésekor találtak két holttestet és igen nagymennyiségű pénzérmét is, melyeket a turisták dobáltak a vízbe. 2019-ben egyébként két 115 évvel ezelőtt épített hídat szeretnének felújítani, amelyek a vízesés két ága közötti Kecske - szigetre vezetnek.

Nézzünk meg pár képet, hogy milyen is volt a száraz Niagara.

...és ilyen volt 1969 - ben , amikor gombnyomásra visszakapcsolták...