Érdekes felvételt hozott nyilvánosságra a holland rendőrség. A képeken azt láthatjuk, hogy felemelkedik egy drón, majd néhány másodperc múlva lecsap rá egy sas és magával ragadja , mintha csak egy madarat zsákmányolt volna. A holland rendőrség megerősítette, hogy komolyan gondolják a projektet, mert semmilyen más eszköz nem olyan hatásos a kisebb drónok ellen, mint a rablómadarak. Például ha egy drónnal megkísérelt terrortámadást kellene elhárítaniuk.

   A madarak kiképzésével a "Guard from above" nevű cég foglalkozik a rendőrség megbízásából, az aggódóknak Sjoerd Hoogendoorn igazgató elmondta, hogy a propellerek még egyetlen esetben sem sebesítették meg a madarakat, amelyek egyébként is hozzászoktak ahhoz, hogy nagyobb zsákmányra vadásszanak. A teljes biztonság kedvéért azért gondolkodnak azon, miként tudnák még védettebbé tenni a sasok lábait, karmait.

 A projekt egyébként tavaly nyáron kezdődött, a holland rendőrség és a terrorizmus elleni harcért felelős holland szervezet az idén nyáron dönt arról, hogy "rendszerbe állítja-e" a sasokat.